Wednesday, October 29, 2014

#1 Landscape Architecture ?

Assalamualaikum w.b.t..
So harini Public Enemy nk kongsi skit pasal kos "landscape architecture"..semoga bermanfaat untuk pembaca terutamanya yang akan mengambil kos ini ataupun yang bercita-cita untuk menjadi seorang landscaper :) entry ni mungkin agak khusus untuk mereka yang akan daftar ke UITM as Student LA.. tapi kalau ada ilmu yang boleh dimanfaatkan, apa salahnya~

Alhamdulillah Sem 1 dah tamat akhir bulan 10 baru2x ni.. TOUGH nya exam :'(  sakit kepalo eden ! Ok lets move on!




so here's the step. (based on my experience laa :D )



1. Isi borang upu secara online, dah? kalau betol2x minat kos ni, better buat as first choice, sbb this kos perlu interview.kalau prasan kat blakang tu dia buat tanda #hashtag means ada sesi interview and kalau korang ada buat pilihan yang lain,kos yang turut perlu hadiri interview, mereka akan pilih pilihan pertama kita yang ad iv, contohnya korang buat first tu Landscape architecture, second tu Town planning , kedua2 nya need interview kan, so kebarangkalian korang akan dapat Landscape architecture.
so think wisely !

2. berjaya dapat pergi temuduga? Alhamdulillah. bagi sesi iv ni, kalian akan di test dua perkara..
      1) ujian melukis objek
      2) iv dgn pihak Universiti/atasan.

3. Berjaya dapat tempat ? Alhamdulillah sekali lagi ! now get ready to be a SISWA/SISWI :D


i am from Uitm Seri Iskandar,Perak jadi sudah tentulah kisah ini tentang tempat ini hehe.. BTW, Kos LA ni kalau UITM memang kat sini aje ada ~~~ jumpa saya tegur ya ! :)

lets continue ya \(0,0)/ 
Ok persiapan untuk ke Universiti dah lengkap kan, maka daftar lah kalian di sini~ UiTM dihatiku :D ! Tunggu ! still ada minggu MDS untuk dilalui.. huh penat doo! aku pon tak suka tapi,,,berbaloi laa..turun berat seminggu MDS :P

MDS ni macam minggu orentasi lah.. cuma namanya minggu destini siswa..Dalam minggu tu, korang akan dengar ayat "pantas siwa pantas," atau "pantas siswi pantas!" ada je yang siap buat lagu.. pantas siswa siswi pantas wooo~ seminggu ni korang takkan cukup tido, makanan tak hadam sbb kena mkn 3min ja. tu pon lama dah tu! tunggu aku jadi akak OC, seminit je dik aku bagi heheheheh tak gurau je :P  first day daftar asrama je tak banyak kerja pon. second day ke third day lupa gak, korang kena daftar. sendirian~ pandai2 la nak hidup.. cam tu la.. kena berlagak dewasa lah sikit.. ya? pastikan setiap dokumen dah lengkap, kalau boleh semua fotostat bercolour  sbb nya haritu masa Public Enemy daftar, ada yang diorang nak yang color, katanya takut x ori, so bagi mengelakkan masalah, baik buat je korang.. kang nanti korang gak susah.. akak2 and abang OC tak sempat nak layan sesorang nanti.. kena survive lah!.. xtray pon buat siap2.. nanti diorang mintak, bagi terus.. kalau buat lewat kang kena naik turun pejabat lagi susah. ni masa daftar tuk student sem 1, diorang buat kat dewan, meja panjanggggggg~~~ kaunter ke kaunter..dari kaunter kesihatan, kaunter pendaftaran, sampailah ke kaunter buat kad matrik. pakaian memang kena formal lah haritu. Fact is memang sepanjang minggu MDS korang kena pakai baju Kurung, BERKASUT SUKAN. Ye.. takyah tanya la kenapa..dah memang turun temurun camtu.. sorry guys, aq tak tahu sgt tentang dak laki nye pemakaian. tapi formal laa. kemeja! girls, baju kurung, no kebaya no belah sana sini, kau ingat ni apa fashion show, kena sound ngan akak OC je nanti. satu kerja plak nak balik bilik tkar baju! TUDUNG WAJIB PAKAI even kamu adalah seorang FREE HAIR syg.. MUSLIM laa.. non muslim tak yah la. bwk laa sehelai dua tudung tu nak tak nak pon, untuk mggu tu ja . OH tudung korang adalah tudung BAWAL sahaja. diulangi TUDUNG BAWAL, no arini ariano arianu~ Plus korang kena pin 3 KEBAWAH. takda nya nak silang tepi ke blakang ke. jatuhkan ke bawah~ bwk bnyak2 pin ! korang x prasan kalau pin jatuh nanti. kang terkangkang nampak tengkuk~..

ok Done MDS, mkn ubat sakit urat ya hhehe.. guarantee lah rsa nak dmm..
bermulalah hari2 SISWASISWI anda~ korang akan diberi jadual kelas, dibahagikan kepada group2x..kalau kelas Public enemy, sampai Group F .. satu studio 60 org.. satu kelas 30 org.. means kalau group A dgn group D is satu STUDIO, studio ada 3 tuk batch kitaorg.. sbb ramai.

so this is your place dak2 landcape :)  actually kat sini kalau subject studio laa. kalau subject lecture je, merata sebenarnya, so masa gap sblm start kelas tu korang kena merajinkan diri cari kelas korang kat mana. so takkan tersesat nanti. tak tau tanya ok, jgn pndai2 sndiri...mcm sy..hehehe.. ada ke patut bilik pili bomba tu anggap kelas.. nasib baik sempat masuk kelas fuhh :( 

Guys, kos ni memang Tough.. korang kena sedia fizikal and mental, sedia tuk tak tidur 3 hari is biasa, sedia tuk kena re-do kerja korang 2-3 kali is biasa, kena tahan telinga, menanah kau, hehe taklah dah salah aku memang la kena maki. 

Public Enemy belajar banyak perkara masa sem 1.. harap result 12 hb ni tak mengecewakan and yang penting TAK KENA REPEAT.. kalau kena repeat, ktaorg kna msuk kelas dak2 sem 1,, and setahu kami sem 1 kali ni sama umur je dgn kami dak2 bakal sem2.. batch 1996 mannn ! XD love it hehe.. saya belajar :


1) Dengar penjelasan LECTURER betol2x.. NOTE DOWN apa yang diterangkan, so nanti buat esaimen takde lah TAK FAHAM nd ganggu kawan2 yg fhm :P
2) JANGAN TANGGUH esaimen.. KALAU BOLEH SIAPKAN SEHARI SBLM DUE DATE NAK HANTAR..ni memang korang kena Take note lah.. kena maki kau kang! koyak esaimen tu BIASA ~
3) Tak Tahu or tak Faham terus tanya, dont worry lecturer sem 1 mostly semua baik hati dan penyayang..cuma kalau korang salah tu, memang aku cakap TAKZIAH lah..sabar k~
4) Jangan over ENJOY.mentang2 dah hidup sniri bebas keluar nak2 kemudahan memang senang dapat. nanti Public Enemy crita sal kemudahan tu next entry.
5) Jangan ambil mudah dgn TEST walaupon ia hanyalah TEST. test carry banyak gak mark tu final nanti.. never take thing for grated man!
6) JANGAN PONTENG KAU INGAT NI APA KESIAN LECTURER DATANG NAK BAGI ILMU!
7) GoodLuck, keep praying, be a good student. 

SELAMAT MENJADI STUDENT LANDSCAPE ARCHITECTURE ! 

this is my second entry,click for more photo, more info about uitm Seri Iskandar ..
#2 Landscape Architecture 

do kindly leave me comment or if u want to ask anything, insyaAllah.





No comments :

Post a Comment

do free to leave a comment ^_^